Medus: Gydomosios savybės ir naudojimas
Medaus istorija ir vertė
Medus yra vienas seniausių žmonių vartojamų maisto produktų ir vaistų. Jis buvo naudojamas dar prieš tai, kai žmonės pradėjo vartoti pieną ir kepti duoną. Senovėje medus buvo naudojamas ne tik kaip maistas, bet ir kaip vaistas, šventinio maisto ir gėrimų gamybai. Medus yra ypatingas produktas, kuris mūsų protėvių buvo naudojamas gydant įvairias ligas. Šiandien jis dažniausiai vartojamas kaip desertas arba gydomasis produktas.
Medaus sudėtis ir savybės
Tikras bičių medus yra saldi medžiaga, kurią bitės pagamina iš žiedų nektaro. Bitės surenka nektarą, perdirba jį savo viduriuose ir supila į korius, kur jis subręsta ir virsta medumi. Kiekviena medaus rūšis turi tam tikrą spalvą, kvapą, skonį ir būdingas savybes. Medus gali būti nuo beveik bespalvio iki labai tamsios spalvos.
Medaus sudėtyje yra apie 80% angliavandenių, daugiausia fruktozės ir gliukozės, taip pat šiek tiek sacharozės ir maltozės. Meduje yra 16-20% vandens, kai kurių rūšių meduje gali būti iki 23% vandens. Be to, meduje yra 3-7% organinių rūgščių, baltymų, fermentų, mineralų, dažomųjų ir aromatinių medžiagų. Iš viso meduje yra apie 180 įvairių medžiagų.
Gydomosios medaus savybės
- Energijos šaltinis: Meduje esanti gliukozė yra puikus energijos šaltinis. Organizmas gliukozę pasisavina greitai, padidindamas fizinį pajėgumą. Meduje esanti gliukozė skiriasi nuo cheminės gliukozės, nes natūralios medžiagos suteikia didesnį energijos potencialą.
- Vitaminai ir mineralai: Meduje gausu kalio, kalcio, natrio, geležies, vario bei fosforo, daugiausiai B grupės vitaminų, taip pat vitaminų C ir K.
- Bioflavonoidai: Meduje esantys bioflavonoidai, kurių koncentracija priklauso nuo žiedadulkių kiekio, yra labai svarbūs sveikatai.
- Fermentai ir antibiotinės medžiagos: Meduje yra gyvybiškai svarbių fermentų, aminorūgščių, antibiotinių medžiagų (inhibino) ir biostimuliarorių.
Medaus nauda sveikatai
- Mažina uždegimą ir naikina mikrobus
- Stiprina imuninę sistemą ir padeda organizmui gydytis
- Pašalina iš organizmo nuodingąsias medžiagas
- Gerina nervų sistemos veiklą
- Greitina žaizdų gijimą
- Stiprina širdį
- Gerina virškinimą
Medaus spalva, kvapas ir konsistencija
Medaus spalva gali būti nuo skaidrios bespalvės iki tamsiai rudos su įvairiais atspalviais. Medaus kvapas priklauso nuo jame esančių eterinių aliejų, kurie nulemia specifinį aromatą. Medaus konsistencija priklauso nuo cheminės sudėties, laikymo trukmės, sąlygų ir kristalizacijos laipsnio. Šviežias medus yra skystas, bet laikui bėgant kristalizuojasi, o jo kokybė nuo to nepablogėja.
Gydymas medumi
Medumi gydomos gerklės ligos, kosulys, dezinfekuojamos žaizdos. Kinų senovės farmakopėjoje rašoma, kad medus teigiamai veikia žmogaus organizmą, gali slopinti skausmą, malšinti troškulį ir pratęsti aktyvų gyvenimą.
Atsargumas vartojant medų
Nors medus yra naudingas, retais atvejais gali pasireikšti alergijos. Nutukę žmonės ir sergantieji kasos ligomis turi vartoti medų atsargiai ir mažais kiekiais. Cukriniu diabetu sergantys asmenys turi vartoti medų tik pasikonsultavę su gydytoju. Medaus negalima vartoti viduriuojant, nes jis skatina žarnyno peristaltiką.
Medus yra vertingas ir natūralus produktas, turintis daugybę sveikatai naudingų savybių. Jo vartojimas gali padėti išvengti daugelio ligų ir pagreitinti sveikimo procesą. Norint pasinaudoti visomis medaus teikiamomis naudomis, rekomenduojama įsigyti kokybišką, vietinių bitininkų pagamintą medų.